12 ΕΤΩΝ ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΤΡΕΞΙΜΟ

ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Η ιδέα του αγώνα ξεκίνησε το 2010. Στόχος ήταν η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μάνης και την άγνωστη αυτή πλευρά του Ταϋγέτου. Το όραμα, λοιπόν, ανήκει στην ομάδα του καταστήματος 2407 Mountain Activities, το οποίο εδρεύει στην Καρδαμύλη και ανέλαβε την υλοποίησή του. Η πρόσκληση του Νίκου Κωστόπουλου να αναλάβει την Τεχνική Διεύθυνση είχε σαν αποτέλεσμα τη σύνδεση μερικών από τα ομορφότερα μονοπάτια της περιοχής ενώ μέχρι σήμερα δε σταματάμε να εξερευνούμε την ευρύτερη έκταση, προσθέτοντας στη διαδρομή οποιοδήποτε στοιχείο πιστεύουμε ότι θα ανεβάσει την αισθητική και το ενδιαφέρον για τους αθλητές. Η τοπική κοινωνία έχει από την πρώτη χρονιά αγκαλιάσει το εγχείρημα, υποστηρίζοντας με όλες της τις δυνάμεις την εκδήλωση, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να αισθάνεται σαν το σπίτι του και να περιμένει με χαρά την επόμενη φορά! Από την πρώτη κιόλας διοργάνωση υπήρξε μια καινοτομία, η οποία είχε να κάνει με την προσθήκη ενός αγώνα κάθετης ανάβασης (Vertical Speed) μήκους 650 μέτρων και 150 μέτρων κάθετης υψομετρικής. Το Vertical Speed γίνεται μια ημέρα πριν τον κυρίως αγώνα της διοργάνωσης, ο οποίος καλύπτει με την σειρά του 37 χιλιόμετρα και 2.100 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Ο μικρός αυτός αγώνας ταχύτητας, αν και πολύ μικρής διάρκειας (περίπου 4’ για τους πρώτους αθλητές), έχει πολύ μεγάλη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα. Το άθροισμα των βαθμών θέσης από τους δύο αγώνες εξακολουθεί να βγάζει το μεγάλο νικητή του Taygetos Challenge. Πολλοί θα θυμούνται όχι με μεγάλη ευχαρίστηση, πίσω στο 2010, ως σήμα κατατεθέν του μεγάλου αγώνα, αλλά και σημείο έντονης συζήτησης μετά την διεξαγωγή του, την περίφημη «Κουδούνα»! Η «Κουδούνα» ήταν ένα ανεβοκατέβασμα όπου οι αθλητές για να επιβεβαιώσουν την ανάβαση έπρεπε να χτυπήσουν μία μεγάλη κουδούνα πριν ξεκινήσουν την πολύ τεχνική κατάβαση. Όλα αυτά  σε ένα πολύ ιδιαίτερο, πέτρινο πεδίο, με έντονη κλίση, το οποίο δοκίμαζε τις αντοχές και την τεχνική των συμμετεχόντων, ενώ παράλληλα μεγάλη ανταμοιβή ήταν η θέα στο πέλαγος και η πανέμορφη πεδιάδα της Καρδαμύλης.
Την επόμενη χρονιά, το 2011, η διαδρομή του μεγάλου αγώνα άλλαξε, μικραίνοντας λίγο σε μήκος, μεγαλώνοντας όμως σε υψομετρική, ενώ αντικαταστάθηκαν κάποια κομμάτια ασφάλτου με μονοπάτια, τονίζοντας έτσι τον ορεινό χαρακτήρα του αγώνα. Η περιβόητη “κουδούνα”, παρέμεινε στη θέση της, δοκιμάζοντας τις φυσικές και ψυχικές δυνάμεις των αθλητών για μια ακόμη χρονιά. Ταυτόχρονα προστέθηκε μια μικρότερη διαδρομή 19 χιλιομέτρων, για τους αθλητές που δεν ήθελαν να μπουν στην “πρόκληση” του μεγάλου αγώνα, ενώ το Vertical Speed παρέμεινε στο πρόγραμμα ανεβάζοντας την αδρεναλίνη – αλλά και το γαλακτικό – των αθλητών ενώ πρόσφερε εντυπωσιακές εικόνες στους θεατές.
Το 2012 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για τον αγώνα και την περιοχή, αφού το AdvancedWeek της Salomon διεξήχθη στην Καρδαμύλη, με όλα τα αστέρια της διεθνούς ομάδας της εταιρείας να δίνουν το παρόν και να συμμετέχουν αγωνιστικά στους αγώνες του διημέρου. Το γεγονός μας έδωσε τη δυνατότητα να τους κάνουμε πρεσβευτές της ομορφιάς της πατρίδας μας, αφού όλοι έφυγαν από την Καρδαμύλη κυριολεκτικά μαγεμένοι ενώ εμείς με τη σειρά μας είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε επί ελληνικού εδάφους μερικούς από τους καλύτερους αθλητές του είδους και σίγουρα μάθαμε πολλά από αυτήν τη συνεύρεση. Στους ήδη υπάρχοντες τρείς αγώνες προστέθηκε και ένας μικρότερος 4 χιλιομέτρων – ουσιαστικά ένας κύκλος της Καρδαμύλης – ώστε να καλυφθεί κάθε γούστο. Ο αγώνας σημαδεύτηκε από ένα δυσάρεστο γεγονός, τον θάνατο του Άγγλου αθλητή John Lawton, ο οποίος χάνοντας τη διαδρομή, απομακρύνθηκε τόσο πολύ που παρά τις τιτάνιες προσπάθειες διοργάνωσης και όλων των φορέων διάσωσης, δεν βρέθηκε παρά μήνες αργότερα.

Το 2013, η δυναμική τετράδα των αγώνων παραμένει (37, 20, 4 χιλιόμετρα και Vertical Speed), αλλά γίνονται ουσιαστικές αλλαγές στη μεγάλη διαδρομή με την προσθήκη ενός καταπληκτικού μονοπατιού.

Σε μία από τις εξορμήσεις μας στην περιοχή είχαμε την τύχη να βρούμε ένα πολύ παλιό μονοπάτι, το οποίο διασχίζει μία περιοχή η οποία ονομάζεται Ντουμπίτσια και έχει αναδειχθεί σε καταφύγιο της άγριας ζωής. Με πολύ δουλειά ώστε να ανοίξει και πάλι το μονοπάτι ανεβάσαμε κατά πολύ την αισθητική αξία της διαδρομής αφού οι συνεχείς εναλλαγές και η ποικιλία των τοπίων που περνάει ο αγώνας είναι μοναδική.

Η περίφημη κουδούνα, για  την οποία είχαμε ακούσει από τα πιο θετικά έως τα πιο αρνητικά σχόλια, αφαιρέθηκε γιατί η διαδρομή με την προσθήκη και του νέου κομματιού θα ξέφευγε σε μήκος και υψομετρική ανεβάζοντας κατά πολύ το βαθμό δυσκολίας. Στη θέση της μπήκε η ανάβαση στην καμπάνα, στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου ώστε να μας θυμίζει το ιδιαίτερο πέτρωμα της περιοχής, η οποία όμως είναι πολύ μικρότερη σε μήκος και υψομετρική σε σχέση με αυτό της κουδούνας.

Το 2014 ο αγώνας ονομάζεται Taygetos Challenge by Salomon έχοντας έτσι την αμέριστη υποστήριξη της εταιρείας. Επίσης εντάσσεται στο Ελληνικό Πρωτάθλημα Skyrunning όπου κάθε χρόνο πλέον είναι ο πρώτος του αγώνας που ανοίγει το πρωτάθλημα.
Το 2015 νέοι μεγάλοι χορηγοί όπως το RunnerStore και η Λουξ δίνουν τη δυνατότητα στην ουσιαστική αναβάθμιση του αγώνα αυξάνοντας τις παροχές προς τους συμμετέχοντες.
Το 2016 η αργία της 25ης Μαρτίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τριήμερο και η ανάγκη του ανθρώπου της πόλης να έρθει σε επαφή με τη φύση, να ξεφύγει από κάθε τι τεχνητά φτιαγμένο, να λασπωθεί, να γρατζουνιστεί και μέσα από αυτήν τη διαδικασία να ξαναγίνει, έστω για λίγο, μικρό παιδί ίσως να είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Οι επόμενες 2 χρονιές, 2017 & 2018, συνεχίζουν την παράδοση του Taygetos Challenge, με το ίδιο πάθος και ολοένα αυξανόμενες περισσότερες συμμετοχές.
Ερχόμαστε στη 10η πλέον χρονιά, το 2019. Επετειακή διοργάνωση. Ήταν ένας αγώνας- γιορτή που φιλοξένησε το μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων έως τώρα, με ρεκόρ σε συμμετοχές που έφτασαν τα 593 άτομα! Οι χορηγοί μας, οι εθελοντές και η ομάδα που πλαισιώνει τη διοργάνωση του αγώνα έχουν διαμορφώσει πλέον έναν αγώνα ισάξιο των ευρωπαϊκών & διεθνών αγώνων τρεξίματος.
Χρονιά δύσκολη, λοιπόν, για τον αγώνα ήταν το 2020 κι ενώ όλα είναι έτοιμα για τα 10 +1 χρόνια, προς μεγάλη λύπη όλων μας, ο αγώνας ακυρώνεται μια βδομάδα πριν τη διεξαγωγή του, λόγω πανδημίας και πανελλήνιου lockdown. Ο αγώνας δεν είχε ακυρωθεί ποτέ στο παρελθόν και σπάει το σερί των 11 αγώνων στην σειρά. Η διοργάνωση επέλεξε την ακύρωση του αγώνα αντί για τη μεταφορά του σε κάποια άλλη ημερομηνία ως σεβασμό στους υπόλοιπους αγώνες και διοργανωτές που έχουν ήδη κάποιο πρόγραμμα.
Το 2021 η διοργάνωση με βαριά καρδιά αποφασίζει ξανά, αρκετά νωρίς αυτή τη φορά, με επίσημη ανακοίνωση, να μη διεξάγει για 2η συνεχή χρονιά τον αγώνα, καθώς οι συνθήκες με την πανδημία δε φαίνεται να έχουν αλλάξει. Η υγεία και η ασφάλεια των αθλητών και των εθελοντών τίθεται ως προτεραιότητα.
Φτάνουμε λοιπόν στο 2022, μετά από δύο χρόνια απουσίας, κυριολεκτικά στα 10 + 1 χρόνια Taygetos Chalenge σαν μια καλή επανεκκίνηση! Η αντίδραση του κόσμου και η έκφραση αγάπης για τον αγώνα ήταν συγκινητική και αυτό φάνηκε με το διπλασιασμό των συμμετοχών σε σχέση με τον επετειακό αγώνα του 2019. Θα πρέπει βέβαια να υπολογίζουμε και το γεγονός ότι πολύς κόσμος στράφηκε προς το βουνό τα χρόνια της πανδημίας. Για πρώτη φορά εντάσσεται και ο αγώνας Basic 10χλμ. Ο οποίος απευθυνόταν σε αυτό τον κόσμο που είναι νέος στο βουνό και ήθελε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Πρώτος φυσικά ο έμπειρος Γιώργος Διαλεκτός, που άπιαστος κέρδισε την πρώτη θέση διανύοντας την απόστασε σε 49λ.55″. Δεύτερος τερμάτισε ο Γιάννης Γάκος σε 50:10 και τρίτος ο Χρήστος Κυριαζάκος σε 53:42. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την εντυπωσιακή επίδοση του δικού μας Νίκου Πονηρέα και τις δύο μέρες. Πιο συγκεκριμένα, στο αγώνισμα των 20χλμ. έκανε χρόνο 1:28:57 και με διαφορά τεσσάρων λεπτών έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ διαδρομής που είχε κάνει ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος  στον επετειακό αγώνα του 2019. Ο Νίκος Πονηρέας είναι το καμάρι του αγώνα, γέννημα θρέμμα της Καρδαμύλης, ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία να τρέχει στο Taygetos Challenge και είναι πλέον ένας από τους καλύτερους δρομείς στην Ελλάδα. Δυνατή ήταν βέβαια και η δυνατή «μάχη» που δόθηκε στο αγώνισμα του Marathon 37χλμ μεταξύ των δύο πρώτων αθλητών, με πρώτο νικητή τον Κώστα Τζίκα και χρόνο 4:08:50 και τον Ανδρέα Τσιάρα να τερματίζει δεύτερος σε 4:09:19. Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Μαρία Μαλάι με χρόνο 4:52:53 και δεύτερη η Νικολέτα Τζαβάρα σε 5:02:18. Μια νέα σελίδα θα γραφτεί καθώς σας περιμένουμε όλους ξανά το 2023, όχι μόνο το Μάρτιο στον αγώνα αλλά όλο το χρόνο, γιατί τα μονοπάτια είναι εκεί και αξίζουν να περιδιαβαίνονται. Καλή αντάμωση στην Καρδαμύλη!”

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter για λαμβάνετε όλες τις ενημερώσεις σχετικά με τον αγώνα!

Παρακαλούμε περιμένετε…

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Καλή αντάμωση στην Καρδαμύλη

Δυτική Μάνη, ΤΚ 24022, Μεσσηνία, Πελοπόννησος
Τεχνικές Πληροφορίες Αγώνα - Νίκος Κωστόπουλος6979985913 Πληροφορίες Γραμματείας - Σοφία Φιλέα6940541541
Taygetos Challenge © 2024 Developed by D3 Solutions
0

Επιλεγμένοι Αγώνες

Quantity: 0 Items: 0
Δεν έχετε επιλέξει αγώνα
No Product in the Cart!
€0.00